Yeni çek yasası pazartesiye kaldı


Çek Yasası yarına kaldı 


Meclis Genel Kurulu, 2 bin 172 çek mağduru ve ailesinin dört gözle beklediği tasarıyı yasalaştıramadı. Cuma gece yarısı biten görüşmeler sonunda tasarının maddeleri kabul edildi. Ancak, tasarının tümü üzerinde yapılan oylama öncesinde TBMM Genel Kurulu'nda 2 kez karar yeter sayısı bulunamayınca tasarı yasalaşmadı. Tasarı, yarın başlayacak 2010 yılı mali bütçesi görüşmelerinin bitimiyle yeniden Genel Kurul'a getirilecek. Düzenleme, çek veren ile alan arasında anlaşmaya imkan sağlıyor.

TAKVİM


Yeni çek yasası pazartesiye kaldı


Meclis Genel Kurulu, çek mağdurlarını rahatlatan yasayı kabul edemedi. Cuma geceyarısı biten görüşmeler sonunda tasarının maddeleri kabul edildi. Tasarının tümü üzerinde yapılan oylama öncesinde TBMM Genel Kurulu'nda iki kez karar yeter sayısı bulunamayınca tasarı yasalaşamadı. Tasarı, pazartesi günü başlayacak 2010 yılı mali bütçesi görüşmelerinin bitimiyle yeniden Genel Kurula getirilecek. Düzenleme, çek veren ile alan arasında anlaşmaya imkan sağlıyor. Anlaşma olmaması ve 2 yıl içinde borcun ödenmemesi halinde karşılıksız çek verenler cezaevine tekrar dönecek.

SABAH


Karşılıksız çek mağdurları için 1 nisan son gün


TBMM'de önceki maddeleri kabul edilen Çek Kanunu Tasarısı çerçevesinde, karşılıksız çekte tarafların anlaşması halinde yargılamanın durdurulması ile infazın ertelenmesi için yazılı anlaşma ve taahhütnamenin en geç 1 Nisan 2010 tarihine kadar verilmesi gerekiyor

CAHİT SARAÇOĞLU ANKARA
Cezaevlerinde verdiği karşılıksız çekten dolayı hapis yatan 2 bin 172 kişinin umudu olan karşılıksız çeklerle ilgili Çek Kanunu Tasarısı'nın görüşmeleri tamamlandı ancak yasalaşması Pazartesi gününe kaldı. Bu çerçevede, karşılıksız çekte tarafların anlaşması halinde soruşturma, kovuşturma veya yargılamanın durdurulması ile infazın ertelenmesi için yazılı anlaşma ve taahhütnamenin en geç 1 Nisan 2010 tarihine kadar verilmesi gerekecek.
Çek Kanunu Tasarısı, önceki gece TBMM Genel Kurulu'nda saat 24.30'a kadar süren çalışmalarda görüşülüp maddeleri kabul edildi. Ancak, tümünün oylamasında yeterli çoğunluk sağlanamadığı için yasalaşamadı. TBMM Genel Kurulunda, maddelerinin görüşülmesinin tamamlanmasının ardından tasarının tümünün oylamasına geçilmişti. TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, oylamada toplantı yeter sayısının bulunamadığını açıklayarak birleşime bir süre ara verdi. Verilen aranın ardından yapılan oylamada da çoğunluk sağlanamayınca Başkanvekili Mumcu, 2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Kanunu Tasarısını görüşmek için 14 Aralık Pazartesi günü saat 13.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı. İşte tasarının getirdikleri:
CEZA İNFAZI DURACAK
Tarafların anlaşması halinde karşılıksız çek verme suçundan mahkum olanların cezasının infazı ertelenecek veya durdurulacak. Varılan anlaşmanın Cumhuriyet başsavcılığına veya mahkemeye verilmesi halinde, anlaşmada öngörülen süre kadar soruşturma veya kovuşturma durdurulacak. Anlaşmaya varılmış olması şikayetçi bakımından şikayetin geri alınması sonucunu doğurmayacak.
İLK TAKSİTTE EN AZ 3'TE 1 ZORUNLU
Taahhütnamede yer alacak birinci yıl taksiti, borcun üçte birinden az olamayacak. Ödeme süresi, taahhütnamenin yapıldığı tarihten itibaren 2 yılı geçemeyecek. Anlaşma, gereği gibi ifa edilmesi veya ödenmesi gereken miktarın ödenmesi halinde kovuşturmaya yer olmadığı, davanın düşmesi veya hükmün bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasına karar verilecek. Soruşturma veya kovuşturmanın durması halinde dava zaman aşımı, hükmün infazının ertelenmesi veya durdurulması halinde ise ceza zaman aşımı işlemeyecek.
ADLİ KONTROL UYGULAMASI
Şikayetçinin başvurusu üzerine, anlaşma veya taahhüde uyulmadığının tespiti halinde soruşturmaya, kovuşturmaya veya hükmün infazına devam edilecek. Soruşturma veya kovuşturması durdurulan ya da hükmün infazı ertelenen veya durdurulan kişi hakkında “adli kontrol” uygulanacak.

Tasarı ne getiriyor


  • Karşılıksız çeki olanın şirketi de çek alamayacak

  • Esnaf odasına kayıtlılar “tacir çeki” alabilecek

  • 1500 güne kadar adli para cezası

  • Çek yasağı olan beraat ederse çek alacak

  • 10 yıl bilgileri saklayacak

  • Karşılıksız her çek yaprağı için 600 lira ödenecek

  • Para varsa ve banka ödemezse günlük binde 3 ceza

  • Tacir olmayan kişiye, tacir çek defteri veren banka görevlisine para cezası
    Faiziyle ödeyene yasak yok
    Karşılıksız kalan çek bedelini temerrüt faizi ile birlikte tamamen ödeyen kişi hakkında soruşturma aşamasında “kovuşturmaya yer olmadığına”, kovuşturma aşamasında ise mahkeme tarafından “davanın düşmesine”, mahkumiyet hükmünün kesinleşmesinden sonra ise yine mahkeme tarafından “hükmün bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasına” karar verilecek. Şikayetçinin, şikayetinden vazgeçmesi halinde de söz konusu prosedür uygulanacak.


    13.12.2009

    YENİŞAFAK



  • Yorumlayınız "Yeni çek yasası pazartesiye kaldı"

    Yorum Gönder

    “Hiç kimse yalnızca borcundan dolayı özgürlüğünden yoksun bırakılamaz “

    http://www.wikio.comFriendFeed'de bana abone olAdd to Technorati FavoritesPowered by  MyPagerank.Net web siteleriEconomics Blogs - BlogCatalog Blog Directory

    powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes