Hükümete: Rakamlarla oynamayın..



CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Çek Yasası görüşmelerinde, iktidarın rakamlarla oynadığını söyledi, “Krizi önemsiz gibi göstermeye çalışıyorlar” dedi

CHP İzmir Milletvekili ve MYK Üyesi Mehmet Ali Susam, hükümetin, yaşanan ekonomik krizi önemsizmiş gibi göstermeye çalıştığını söyledi. Çek Yasası görüşmelerinde partisi adına konuşan Susam, “Hükümet, Çek Yasası’nın aslında ekonomideki krizden kaynaklanmadığını, rakamların çok abartılacak durumda olmadığını, oranın yüzde 5 olduğunu, sayısal olarak yıllara döktüğünüzde rakamların birbirine yakın olduğunu söylüyor. Aslında Çek Yasası’nın Meclis’e gelmesinin nedeni, piyasadaki krizin ta kendisidir. İnsanlar hapse düştü, cezaevlerinde yer kalmadı. Bu insanların feryatları buralara kadar geldi, ondan dolayı hareket etmek durumunda kaldınız. Onun için Çek Yasası çıkarmaya çalışıyorsunuz, onun için bu noktadasınız” dedi.

Geçmişle kıyaslamak yanlış
Hükümetin, 2000’li yıllardaki çek oranlarını bugünle karşılaştırmasının hata olduğunu söyleyen Mehmet Ali Susam, “Rakamlarla oynuyorsunuz. 2000’li yıllardan bu yana çeke alternatif ödeme biçimleri çıktı. Bankalar için çok karlı bir araç olan kredi kartı çok yaygınlaştı. Bankalar; müşteriyi kredilendiriyor, doğrudan ödeme yapılıyor. Bunlara rağmen 2009’un dokuz aylık verilerine göre yüzde 48’e yakın çeklerde karşılıksız çıkma oranı var. Tüm bunlar gösteriyor ki ekonomi kötüde” diye konuştu.
Hükümetin, esnaf ve sanatkarı düşünmediğinin bir göstergesinin de bu yasada ortaya çıktığını belirten Susam, şöyle devam etti: “Yasada, ‘Tacir Çeki’ diye bir ifade çıkardınız. Bu ifadeyle esnaf-sanatkarı ikinci sınıf bir ticari insan konumuna getirdiniz. Yasa önerisi komisyonlardan böyle geçirildi ama inanıyorum ki Meclis’te burada her partiden milletvekili olmuş esnaf temsilcilerinin katkılarıyla esnaf ve tüccar arasındaki ayrımın kaldırılması yönünde adım atılacaktır.”


Piyasada kriz havası geçiyor
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka,  son haftalarda piyasada hareketlenme başladığını açıkladı. Saka,  bu gelişmenin gelecek için  umut verdiğine işaret etti, şunları söyledi: “Son 1.5 yıldır yaşanan ekonomik kriz üyelerimize, yani KOBİ’lere, küçük ticaret erbabına çok zor günler yaşattı. Piyasadaki daralma, işyeri kapanmalarına, işten çıkarmalara neden oldu. Aliağa’daki sanayi kuruluşlarımızda binlerce kişi işsiz kaldı. Neyse ki son bir ayın rakamsal verileri ve somut tespitlerimiz, piyasanın düzelmeye başladığı yönünde.”

Milliyet

Yorumlayınız "Hükümete: Rakamlarla oynamayın.."

Yorum Gönder

“Hiç kimse yalnızca borcundan dolayı özgürlüğünden yoksun bırakılamaz “

http://www.wikio.comFriendFeed'de bana abone olAdd to Technorati FavoritesPowered by  MyPagerank.Net web siteleriEconomics Blogs - BlogCatalog Blog Directory

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes