Karşılıksız Çeklere Yeni Düzenleme


Daha önce defalarca burada paylaştığımızı üzere gerek Anayasa ve gerekse de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümlerine göre ekonomik sözleşmelerden kaynaklanarak kişiler hürriyetinden yoksun bırakılamaz.
Türkiye de İnsan Hakları Sözleşmesi Protokolünde düzenlenen bu hükmü kabul etmiş ve Anayasa kapsamında da düzenleyerek bu hakkı vurgulamıştır.
Çekin Karşılıksız Çıkması bir Suç Değildir
Ekonomik ve ticari sözleşmeler gereği düzenlenen çekin karşılıksız çıkması nedeni ile çeki keşide eden hakkında hapis cezası verilmesi anılan bu maddelere uygun değil.
Mevcut düzenlemede çeki karşılıksız çıkan kişi hakkında çek düzenlemekten yasaklanmasına ve çek bedeli kadar da adli para cezasına hükmediliyordu. Teknik olarak hakkında hapis cezası verilmese de verilen adli para cezasının zamanında ödenmemesi halinde 100,00 TL için 1 gün hapis cezası hesabına göre hapis cezasına çevrilerek infaz ediliyor.
Teknik olarak sanık hakkında hapis cezası verilmese de zaten borcunu ödeyemediği için bu cezayla karşı karşıya kalan kişi hakkında bir nevi hapis cezası veriliyor
Yeni Tasarı ile Hapis Kaldırılıyor
Adalet Bakanlığı tarafından Karşılıksız Çek Keşide Etme Suçuna ilişkin yeni düzenlemeler içeren bir tasarı üzerinde çalışmalar sürüyor.
Bu tasarıya göre 5941 sayılı Çek Yasasının çekin karşılıksız çıkması halinde ceza sorumluluğunu düzenleyen 5. maddesi; “Üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihine göre kanunî ibraz süresi içinde ibrazında, çekle ilgili olarak karşılıksızdır işlemi yapılması hâlinde, hamilin talebi üzerine, çek hesabı sahibi gerçek ve tüzel kişi hakkında, çekin tahsil için bankaya ibraz edildiği veya çek hesabının açıldığı banka şubesinin bulunduğu yer ya da hesap sahibinin yahut talepte bulunanın yerleşim yeri Cumhuriyet savcısı tarafından her bir çekle ilgili olarak çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağına karar verilir.” şeklinde değiştirilmesi ve madde başlığında bulunan “Ceza Sorumluluğu” ibaresinin kaldırılması öngörülüyor.
Yapılacak bu değişiklik ile karşılıksız çek düzenleme suçu yürürlükten kaldırılıyor. Bu bağlamda T.C. Merkez Bankasına çek düzenleme yasağı bildirimini ve kararının talepte bulunulan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılacak. Artık mahkeme kararına gerek kalmayacak.
Mevcut Kararların Durumu
Yapılacak düzenlemeye mutlaka mevcut düzenleme gereğince haklarında karar verilen ya da yargılaması devam edenlerin akıbetinin de belirtilmesi gereklidir.
Bu düzenlemeye yer verilmemesi halinde ise Ceza Hukukunun genel ilkesi olan lehe hüküm uyarınca kararı veren mahkemelerin kendiliğinden yeni yasanın uyarlamasının yapılması uygun olacaktır.
21 KASIM 2011, Pazartesi 13:05:47
Yazar Av. Arda AŞIK
 www.yenidonemgazetesi.com

Yorumlayınız "Karşılıksız Çeklere Yeni Düzenleme"

Yorum Gönder

“Hiç kimse yalnızca borcundan dolayı özgürlüğünden yoksun bırakılamaz “

http://www.wikio.comFriendFeed'de bana abone olAdd to Technorati FavoritesPowered by  MyPagerank.Net web siteleriEconomics Blogs - BlogCatalog Blog Directory

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes