Meclis’te ‘çek yasası’ çatlağı
Karşılıksız çeke hapis cezasını kaldıran yasayı bekleyenlere kötü haber...
Mecliste görüşülen yasanın bankalara yeni sorumluluklar getiren hükümleri Babacan’dan veto yedi. Hapis cezasının kaldırılmasının da piyasada dalgalanmaya yol açacağı fikri hakim olmaya başladı. Halen çek suçu nedeniyle 1.500’e yakın kişi cezaevinde, 55 bin 149 kişi ise yargılanıyor
Hükümetin 2010 başında yasalaştırmayı planladığı Çek Kanunu konusunda kabinede anlaşmazlık çıktı. Meclis’e sevkedilen ancak bazı önemli hükümlerle ilgili karar verilemediği için uzadıkça uzayan Çek Kanunu’yla ilgili çalışmada Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bankalara getirilen yükümlülüklere karşı çıkınca, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’le anlaşmazlığa düştü. Çek Kanun tasarısının bankalara yeni yükümlülükler getiren hükümlerine itiraz eden Babacan’ın karşı çıktığı noktalar ise tasarının temel hükümlerini oluşturuyor. Buna göre bankaların karşılıksız çıkan her bir çek yaprağı için ödemekle yükümlü oldukları 475 TL’lik miktarın 1000 TL’ye yükseltilmesi, bankacılara 3 yıldan 1 yılı kadar hapis cezası getirilmesi ve bankaları, her çek hesabı açtırmak isteyenin yasaklı olup olmadığını kontrol etme, ayrıca kişinin ekonomik ve sosyal durumunu araştırmak ve belirlemekle yükümlü tutulması bankacılık sisteminde endişe yaratıyor. Babacan’ın da bu hükümlerin değiştirilmesini istediği belirtiliyor. Öte yandan çek suçlarında hapis cezasının kaldırılmasına ekonomi yönetimi “kaldırırsak piyasalarda yeni dalgalanma yaratır, likiditeyi daraltır” endişesiyle karşı çıktı. Merkez Bankası ve Hazine’nin yürüttüğü çalışmada da bu noktaya dikkat çektiği belirtiliyor.
Halen çek suçu nedeniyle 1.500’e yakın kişinin cezaevinde olduğu belirtilirken, mahkemelerdeki dava sayısının ise 55 bin 149 olduğu ifade ediliyor. Bu rakamlara rağmen hükümet, “çekte hapis cezasına” çözüm bulamıyor.
Piyasa itibar etmez
Merkez Bankası ve Hazine Müsteşarlığı’nın bu konuyla ilgili yürüttüğü çalışma kapsamında, çekle ilgili cezaların kaldırılması yerine, çek tutarının belirli bir kısmını ödeyenlere, verilecek adli para cezasının bir miktar düşürülmesi önerisi de yer alıyor. Ekonomi yetkilileri, adli para cezasının kaldırılmasına “piyasa çeke itibar etmez” diyerek itiraz ediyor.
Gülümhan GÜLTEN
VATAN
2 Yorum"Meclis’te ‘çek yasası’"
Değerli arkadaşlar
Vatan gazetesinde çıkan haberden anlaşılan çek yasa tasarısının tıkandığı,bunun sebebide sadece hapis cezası değil,sayın babacan sanırım daha çok bankalara yüklenen sorumluluk üzerinde duruyor..
fakat bu durum dün telefonla görüştüğümüz vekillerin bize aktardığı ERTELEME konusunun gündemde olduğunu ve büyük ihtimalle çözümün bir an evvel geçicide olsa sağlanarak çek yasası konusunda mutabakat sağlanmasını gene rafa kaldırmak gibi bir düşünceleri olduğunu anlatıyor.
İNSAN ÖZGÜRLÜĞÜ ülkemizde ne yazık ki her zaman olduğu gibi EKONOMİ den sonra geliyor.tekrar tekrar söylediğimiz gibi HUKUK borç için hapis yasağı diyor.ve bu durumu çek=NAKİT=HAVALE diyerek üstünü örtmeye çalışmak 5838 sayılı yasayla eklenen ve çekin vadeli olduğunu kabul eden yasadan sonra mümkün görünmüyor.fakat ben yaparım ANAYASA MAHKEMESİ iptal etsin zihniyetiyle yasa yapmak onbinlerce insanı hayatından bezdiriyor...
BUNU ANLATMAYA DEVAM ETMELİYİZ...
EMEKLERİNİZE TEKRAR TEŞEKKÜRLER..
my way
babacanın ne oldugu belli... Bunlar ALLAH der ALLAH düşmanlarının koynuna girer. ALLAH tefecilerin bankacıların yanında duran herkesi kahretsin...
Yorum Gönder
“Hiç kimse yalnızca borcundan dolayı özgürlüğünden yoksun bırakılamaz “