KARŞILIKSIZ ÇEK CEZALARI


Karşılıksız çekler ve hapis cezaları

Bursa reel sektörünün içinde yaşayan bir ekonomi yazarı olarak bugün Türkiye iş dünyasının kanayan bir yarasına daha parmak basmak istiyorum.
Karşılıksız çıkan çekler ve verilen hapis cezaları…!
Küresel krizin canını yaktığı esnaf, işadamı ve sanayicilerin çoğu, bugünlerde karşılıksız çıkan çekleri nedeniyle verilecek hapis cezalarından korkuyor.
Nasıl korkmasınlar ki ?...
Yürürlükteki 3167 sayılı Çek Kanununa göre; karşılıksız çıkan çeklerde imzası bulunan şirket yetkilileri, müdürleri veya iş sahipleri hapis cezası ile cezalandırılıyor. Hatta ve hatta; eşinin işyerinde kullandığı çeklere imza atan bir ev hanımı bile karşılıksız çek imzalama suçu nedeniyle Ankara Sincan cezaevinde yatıyor. Kadının kocası da; yıllarca ticaret yapmasına rağmen, kriz nedeniyle çeklerini ödeyemez hale geldiğinden ve çeki imzalayan eşinin cezaevine düşmesinden son derece üzgün ve de pişman olduğunu söylüyor.
515 BİN ÇEK KARŞILIKSIZ…
Bilindiği gibi; Türkiye piyasaları çeklerle dönüyor. Dünyanın bir çok ülkesinde çek; günlük bir ödeme aracı olurken, yaşadığımız ülkede çek; vadeli bir ödeme enstrümanı olarak yıllardır piyasalarda başarılı bir şekilde kullanılıyor.
Ama maalesef bugünlerde sistem tıkandı galiba…!
Bu yılın Ocak ayında 195.825 çek karşılıksız çıkarken, Şubat ayında 150 bin çekin arkası yazıldı. Karşılıksız çıkan çeklerde sıkıntı giderek artıyor. Mart ayında çıkan karşılıksız çek sayısı da: 171 bine dayandı. Toplam olarak 2009 yılının ilk 3 ayında 515 bin 970 adet çek karşılıksız çıktığı için çek sahipleri ile ilgili yasal işlem başlatıldı.
2007 Yılının ilk 3 ayında bu sayı: 388 bin 912’ydi…
2008’deki yüzde 33’lük bu artış; korkutucu…!
Demek ki; Türkiye iş dünyasının en güvenli ödeme enstrümanı olan çeklerde, büyük bir sıkıntı yaşanıyor ve maalesef çeklere olan güven azalıyor.
İşte bu kötü… Hem de çok kötü…
Çeklere olan güven de kaybolursa, piyasalar nasıl dönebilir ki ?..
Küresel krizin Türkiye’deki boyutlarını, işte bu sayılarda görmek mümkün…
SAYILAR YALAN SÖYLEMİYOR…!
Ekonomik krizin boyutları, ne zaman dip yapacağı veya teğet geçip geçmediği kulislerde tartışıladursun; aslında tüm gerçekler sayılarda gizli…
Çünkü istatistiki bilgiler hiçbir zaman yalan söylemiyor.
2008 Yılında Türkiye’de 22,5 milyar liralık çek ve senet ödenmedi.
Karşılıksız çıkan çek miktarı 15 milyar 742 bin lira olurken, ödenmeyerek protesto olan borç senedi tutarı da 6 milyar 758 bin liraya çıktı.
Bu tutarların ne kadar büyük olduğunu gösterebilmek için kıstas olabilecek birkaç başka ayrıntı vermek gerekiyor. Türkiye’deki tüm bankalarda bulunan mevduatların toplamı 400 milyar TL civarında olduğu biliniyor.Yine bu bankaların müşterilerine sunduğu toplam kredi tutarı da 270 milyar TL.civarında seyrediyor.
Ve 2008 yılında istatistiki bilgilere göre; 22,5 milyar TL’lik çek ve senet ödenmedi. Bu tutar 2007 yılı sonunda ise; 17 milyar 461 milyon TL.olarak ortaya çıkmıştı.
Aslında sorun bu…!
Esnaf, işadamı ve sanayiciler verdikleri çekleri ödemek için belki canlarını dişlerine takıyorlar ama olmuyor işte…Ekonomik krizin acımasız çarkları, bazen imzalanan çeklerin karşılığının banka hesaplarına yatırılmasına engel oluyor. İşte o zaman çekin arkası yazılıyor ve karşılıksız çek davaları açılıyor. Tutuklanmalar bile gündeme geliyor. Şu anda cezaevlerinde; verdikleri karşılıksız çekten dolayı yatan binlerce esnaf ve işadamı var.
Türkiye; kanayan bu yarayı göz ardı edemez…!
Yeni çıkarılacak Çek Yasası ile Türk Ticaret Kanununda bazı önemli değişikler yapılacak ve karşılıksız çeke hapis cezası verilemeyecek ama şu anda Türkiye’deki mahkemelerde 70 binden fazla karşılıksız çek davası sürüyor. Çek istismarını önleyecek yeni bir yasa çıkana kadar,bir çok baş ağrıyacak gibi görünüyor.
Yani; ateş düştüğü yeri yakacak…
İşsizlik, işyeri kapanmaları, ödenemeyen kredi kartı borçları, küçülme gibi ekonomik olumsuzluklara şimdi de giderek artan karşılıksız çek davaları da katılacak.



www.bursahaber.com.tr

2 Yorum"KARŞILIKSIZ ÇEK CEZALARI"

Adsız dedi ki...

HERKESE MERHABA...DOKTOR.....

Adsız dedi ki...

DOKTOR,
BU SİTEDEMİSİN.
67-ÇEKZEDE

Yorum Gönder

“Hiç kimse yalnızca borcundan dolayı özgürlüğünden yoksun bırakılamaz “

http://www.wikio.comFriendFeed'de bana abone olAdd to Technorati FavoritesPowered by  MyPagerank.Net web siteleriEconomics Blogs - BlogCatalog Blog Directory

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes