Yargıtay: Karşılıksız çek artık suç olmasın



ÜYE ve daire sayısı arttırılarak yeniden yapılandırılan Yargıtay’da, çek suçlarına bir yerine artık dört daire bakıyor. Buna rağmen son bir yılda 25 bin dosya karara bağlanırken, temyizde bekleyen dosyası sayısı 271 bine ulaştı. Çek dosyalarında zamanaşımı riski doğdu.

Yargıtay’da, anayasa değişikliği öncesi sadece 10. Ceza Dairesi çek suçlarının temyiz incelemesini yapıyordu. Ancak, yapısı değişen iş yükünün önemli bir bölümü olan çek dosyalarına çözüm arayan Yargıtay, bu dosyaları dört daireye böldü. Karşılıksız çek davaları, 10. Ceza Dairesi, 12. Ceza Dairesi, 14. Ceza Dairesi ve 15. Ceza Dairesi’nce inceleniyor.

Dosya sayısı 44 bin
Çek suçuna artık dört dairenin bakmasına rağmen temyizde dairelerde bekleyen dosya sayısı 44 bin. Başsavcılıkta ise 227 bin çek dosyası temyiz incelemesine alınmak için sırada bekliyor. Yerel mahkemelerdeki 1.5 milyona yakın çek dosyası da dikkate alındığında, Yargıtay’daki davaların zamanaşımı riski de yükseliyor.

Suç olmasın
Hükümet yargıyı kilitleyen karşılıksız çek konusuna çözüm bulmak için yeni Çek Kanunu üzerinde hala çalışırken, Yargıtay’ın Adalet Bakanlığı’na karşılıksız çek vermenin suç olmaktan çıkarılması yönünde görüş bildirdiği ortaya çıktı. Yargıtay’ın, yargının iş yükünün azaltılması için hazırlayıp bakanlığa sunduğu raporda, şöyle denildi:

“Suç olup olmayacağı yıllardır tartışılan karşılıksız çek keşide etmek eylemi suç olmaktan çıkarılmış, elektrik hırsızlığı karşılıksız yararlanma suçuna dönüştürülerek, tartışmalara son verilmeye çalışılmıştır.”

Öneri nasıl
Mevcut Çek Kanunu’na göre, karşılıksız çıkması halinde çeki düzenleyen hakkında açılan kamu davasında, her bir çekle ilgili olarak bin 500 güne kadar adli para cezası uygulanıyor. Adli para cezasını ödemeyen veya ödeyemeyen kişi de bu cezasını hapis yatarak çekiyor. 10 bin liralık çeki karşılıksız çıkan kişi, bu kadar tutarda adli para cezası ödemezse 100 gün hapis yatıyor. Hükümet’in yürüttüğü çalışmada ve Yargıtay’ın önerisinde de karşılıksız çek fiilinin tamamen yaptırımsız kalmaması için “çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı”nın getirilip etkin bir şekilde uygulanması hedefleniyor.

CHP’li Aygün: Suç olmasın
Karşılıksız çekin suç olmaktan çıkarılmasıyla ilgili teklif veren CHP’li Sinan Aygün ise Adalet Bakan Sadullah Ergin’le görüştüğünü, Ergin’in bu formüle sıcak baktığını belirterek, bakın şöyle dedi:
“Türkiye’de ekonomi çekle dönüyor. En büyük para birimi şu anda 200 lira. Biz iş alemi olarak çekle sonsuz bir para birimi yarattık. Çekin üzerine istersen bir trilyon yaz. Mevcut kanuna göre çeki ödeyemeyene devlet adli para cezası veriyor. Ben 32 yıllık tüccarım. Devlet aradan çıksın. Adam borcunu ödemedi diye hapis yatmasın. Dolandırıcılık yapmak amacıyla karşılıksız çek vermişse o başka. Hergün yüzlerce mektup geliyor. Bunları Sayın Ergin’e arz ettim. Adamın devletten dört trilyon alacağı, 600 milyar borcu var. Devlet parasını vermiyor, adam çeklerini ödeyemediği için hapse girecek. Mücbir sebep var. İnsanlar düzenlemeyi bekliyor. Sahte kimlikle gezmek zorunda kalıyorlar.”
Bakalım çek mahkumlarının merakla beklediği bu düzenleme yeni yılda yasalaşacak mı?
Tüm okurlarıma iyi bir yıl diliyorum.

Çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı
“Üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihine göre kanuni ibraz süresi içinde ibrazında, çekle ilgili olarak karşılıksızdır işlemi yapılmasına sebebiyet veren gerçek ve tüzel kişi hakkında, hamilin şikayeti ve Cumhuriyet savcısının talebi üzerine, Sulh Ceza Hakimi tarafından karşılıksız çıkan her bir çekle ilgili bir koruma tedbiri olarak, bir yıl süreyle çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı verilir. Bu yasağa karar verme yetkisi, çekin tahsili için bankaya ibraz edildiği veya çek hesabının açıldığı banka şubesinin bulunduğu yer ya da hesap sahibinin yahut şikayetçinin yerleşim yerindeki hakime aittir.”


4 Ocak 2012
 Oya ARMUTÇU

3 Yorum"Yargıtay: Karşılıksız çek artık suç olmasın"

User dedi ki...

Yargıtay 19. Hukuk Dairesinden:

Esas No : 2011/12534

Karar No : 2011/12782

YARGITAY İLAMI

Mahkemesi : Kayseri 5. Sulh Hukuk Mahkemesi

Tarih : 14/12/2010

No : 1103-1502

Davacı : Aslan Köse vek. Av. Selim Boz

Davalı : T. İş Bankası A.Ş. vek. Av. Özlem Doğramacı

Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne, kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca HUMK’nun 427/6. maddesi uyarınca kanun yararına bozma talep edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

KARAR

Dava; kaynağını 3167 sayılı Yasanın 10. maddesinden alan her çek yaprağı için muhatap bankanın sorumlu olduğu miktar için girişilen icra takibine yönelik itirazın iptali ve icra inkar tazminatı istemine ilişkindir.

Davalı banka vekili, davanın reddi ile %40 tazminatın davacıdan tahsili gerektiğini savunmuştur.

Mahkemece; yapılan yargılama, toplanan deliller neticesinde; davanın kısmen kabulüne, dava değeri itibariyle kesin olarak karar verilmiş, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca HUMK’nun 427/6. maddesi uyarınca kanun yararına bozma talep edilmiştir.

Dava konusu çekin ibraz tarihinde yürürlükte olan 3167 sayılı Yasanın 6. maddesi uyarınca takas odaları aracılığıyla ibraz edilen çeklerde aynı Yasasının 10. maddesindeki miktarlar ödenmez. Dava konusu çekin muhatap bankadan başka bankalara ibraz edildiği anlaşıldığından anılan Yasanın 6. maddesi uyarınca bir karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurulması doğru değildir. Bu nedenlerle kanun yararına bozma talebinin kabulü ile hükmün bozulmasına karar verilmesi gerekmiştir.

SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının HUMK’nun 427/6 maddesine dayalı kanun yararına bozma talebinin kabulü ile hükmün hukuki sonuçlarına etkili olmamak üzere (HUMK md. 427/7) kanun yararına BOZULMASINA, kararın bir örneğinin Resmî Gazete’de yayımlanmak üzere Adalet Bakanlığına gönderilmesine (HUMK mad. 427/8) 18/10/2011 gününde oy birliği ile karar verildi.

Adsız dedi ki...

Babacan’ın konuşmasından satır başları

-Avrupalı liderlerin önümüzdeki dönemde sadece kendileri ve Avrupa için değil, tüm dünyanın ekonomik istikrarı açısından sorumluluk içinde davranmaları gerekiyor.

- Umarız önümüzdeki hafta ve aylarda daha rasyonel ve vizyon sahibi politikalar uygulanır.

- Bu yıl büyüme hızının biraz düşmesini bekliyoruz, yüzde 4 bir tahminimiz var, bu Avrupa’da işlerin daha kötüye gitmeyeceği ile ilgili bir tahmin.

- Avrupa’nın durumuna göre yüzde 4′lük büyüme aşağı veya yukarı yönlü revize edilebilir.

- 2014 yılı geldiğinde Türkiye ekonomisi 2007′ye göre reel olarak yüzde 30 büyümüş olacak.

- Bu kriz dönemi aslında Türkiye’nin göreceli olarak hamle yaptığı ve gelişmiş ülkelerde farkı kapattığı bir dönem oldu.

- Türkiye’deki büyüme ciddi bir istihdam artışını beraberinde getirdi.

- Türkiye dünyada istihdamını en hızlı artıran ülkelerden biri olmuş durumda.

- Türkiye gelir dağılımının düzeldiği ender ülkeler arasında.

- Bütçe açığı hızla aşağı doğru düşüyor.

- 2014 için hedefimiz yüzde 1′lik bir bütçe açığı.

- Borç stoku/GSYH’yi bu yıl yüzde 40′ın altında bitiriyoruz.

- 2012′de borç stoku/gsyh’nin yüzde 32′nin altına inmesini bekliyoruz.

- Bankacılık sistemimiz tüm kriz dönemi ve sonrası dönemde çok iyi bir performans gösterdi, sermaye yeterliliğinde dünyanın en iyisinden birisiyiz.

- Bankacılık sisteminde sermaye yeterliliği yıl sonunda yüzde 16 civarında olacak.

- Hiç bir bankamız sermaye yeterliliğinde yüzde 12′nin altında değil.

- Bankaların alacaklarının sadece yüzde 2.7′si gününde ödenememiş durumda.

- Karşılıksız çekler krizde yüzde 10′a kadar çıkmıştı, 2011 boyunca yüzde 3′lerde seyretti.

- Çeklerle ilgili yeni bir düzenleme yapıyoruz, artık hapis cezası kalkıyor.

- 10 yıllık çek kullanma yasağı geliyor ve bunun hemen yanında da bu aydan itibaren bankalar birliği pozitif sicil uygulamasına başlıyor.

- Bankalar birliğinde artık hem pozitif hem de negatif kredi sicili olacak.

- Kurdaki gelişmeler, enerji fiyatları, tekstildeki vergiler, sigaraya gelen artış, gibi unsurlar artışları beraberinde getirdi.

- Enflasyonda yüzde 5 hedefinin ulaşılabilir olduğunu düşünüyoruz.

- Enflasyondaki yükselişin geçici olduğunu, bir süre sonra normale döneceğini vurgulamak istiyorum.

- Kur hareketi sadece türkiye’de yaşanan bir mesele değil, tüm gelişmekte olan ülkeler bunu yaşıyor.

- Merkez bankamız pek çok gelişmekte olan merkez bankasına göre bu oynaklığı iyi yönetti.

- Kurla ilgili yerine göre, gününe göre kararlar alınıyor, bunları çok sıhhatli izlemek ve yorumlar yapmak gerek, bazen bu yorumların çok kopuk olduğunu görüyorum.

- Bu dönem dengeli ve itidalli hareket edilmesi gereken bir dönem, ekonomimizin temelleri sağlam.

- Türkiye’den tüm bu döviz satışı boyunca bir döviz çıkışı yok.

- Merkez bankasının birinci önceliği fiyat istikrarı.

- Bağımsız kurumlar arasındaki iletişim bu dönemde çok önemli, artık kurumlarımız çok daha sık konuşuyor ve birbirlerinden haberdar olarak bu adımlar atılıyor.

- Bu sene kredi hacmindeki artış artık geçen seneye göre daha az olacak.

- 2011′i yüzde 25 olarak hedeflemiştik, aşağı yukarı bu oranda tamamlıyoruz.

- Cari açığın finansmanı da artık daha sıhhatli, son 4-5 ayda daha çok doğrudan sermaye görüyoruz.

- Bütçe disiplininde kararlılığımızı kesinlikle koruyacağız.

- Para politikası ve makro ekonomik ihtiyati tedbirlerde günün gereği neyse onu yapacağız

- İhracat pazarlarını çeşitlendireceğiz.

- İhracatta Avrupa’ya olan bağımlılığımızı azaltmamız gerekiyor, şu anda yüzde 45-46 seviyesinde, bunu Avrupa’ya ihracatı azaltarak değil, diğer ülkelere ihracatı artırarak düşüreceğiz.

- Bu yıl çok daha yüksek ihracat rakamlarına ulaşmak istiyoruz.

Steven Donald dedi ki...


% 3 faiz oranı üzerinden 10.000 $ ila 200.000.000 USD USD aralığında kredi veriyoruz. Kredilerimiz sigortalıdır ve maksimum güvenlik bizim önceliğimizdir; İlgilenen kişiler bugün e-posta stevendonaldloanfirm36@gmail.com aracılığıyla bizimle iletişime geçebilirler.
Lütfen 18 yaşın altında değilseniz, tüm bilgilerinizin ülkenizdeki yüksek komisyonla birlikte uygun bir şekilde kontrol edildiğini unutmayın, bu yüzden sizin için geçerli olduğundan emin olun. BORÇLANMA BİLGİLERİ 1) Tam adı: ......... 2) Ülke: ......... 3) Adres: ......... 4) Devlet: .... ..... 5) Cinsiyet: ......... 6) Medeni durum: .......... 7) Görev .......... 8) Telefon numarası: ......... 9) İş yerine şu anki pozisyon: 10) Aylık Gelir: ........ 11) Kredi Tutarı Gerektirir: ...... : ..................................................................................................................................................................................................

SAYGILARIMLA

Yorum Gönder

“Hiç kimse yalnızca borcundan dolayı özgürlüğünden yoksun bırakılamaz “

http://www.wikio.comFriendFeed'de bana abone olAdd to Technorati FavoritesPowered by  MyPagerank.Net web siteleriEconomics Blogs - BlogCatalog Blog Directory

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes