‘Çek’te hapisler ‘anayasa ihlali’ sayıldı


‘Çek’te hapisler ‘anayasa ihlali’ sayıldı, tahliye için yasa değişiyor

‘Çek’te hapisler ‘anayasa ihlali’ sayıldı
Meclis, kapasitelerini aşan cezaevlerinde kısmen rahatlatma sağlamak amacıyla karşılıksız çek suçundan tutuklu ve hükümlü olanları yılbaşından önce tahliyesi için adım atmaya hazırlanıyor.
Karşılıksız çek suçunda “ekonomik suça ekonomik ceza” yaklaşımıyla hapis cezasını kaldıran yasa tasarısı yarın Bakanlar Kurulu’nda görüşülecek. Tasarıyla tahliye edilenler bir geçiş dönemi boyunca yeniden çek sahibi olamayacak. Çek talep edenlerin ödeme gücünün araştırılması konusunda bankalara yüklenen sorumluluklar işlevsel hale getirilecek. Merkez Bankası nezdinde oluşturulan merkezi sistem aracılığıyla, geçmişte çek sicili bulunanlara veya ödeme gücü zayıf görülenlere çek verilmeyecek. Tasarı, yerel mahkemelerde görülen 405 bin dosya ile Yargıtay’daki 53 bin dosya ve Yargıtay Başsavcılığı’nda incelenen 163 bin dosyayı etkileyecek. Bakanlar Kurulu’ndan yarın çıkması durumunda tasarının hızla Meclis Adalet Komisyonu’nun gündemine alınması ve yılbaşından önce yasalaştırılması hedefleniyor.
Tipik Anayasa ihlali
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya düzenlemeyle ilgili şunları söyledi: “2001’de Anayasa değişikliğinden bu yana çekler konusunda hapis cezasının yaşatılması tipik bir Anayasa ihlalidir. Anayasa Mahkememizin aleni Anayasa hükmüne rağmen hapis cezalarının Anayasa’ya uygun olduğu yönündeki kararı normatif bağlayıcılığı yanında kuşkusuz bir sapma oluşturur. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 4. maddesi, gerekse Anayasamızın aynı doğrultudaki hükmü bu konuda yoruma elverişli olmayan bir açıklığı içerir.”


 Bülent SARIOĞLU
15 Aralık 2011

Hürriyet

1 Yorum"‘Çek’te hapisler ‘anayasa ihlali’ sayıldı"

Adsız dedi ki...

Karşılıksız çeke sigorta sistemi
[ 20.12.2011 ]

SAMSİAD Başkanı Emin Bahri Uğurlu, karşılıksız çıkan çekler için sigorta sistemi geliştirilmesi gerektiğini belirterek, "Ceza yasağı süresi de 5 yıldan daha uzun olmalı" dedi.Hazırlık aşamasında olan Çek Yasası ile ilgili olarak önerilerini dile getiren Samsun Sanayici ve İşadamları Derneği (SAMSİAD) Başkanı Emin Bahri Uğurlu, karşılıksız çıkan çekler için 'sigorta sistemi' geliştirilmesini söyledi.Türkiye'nin en büyük ve en yaygın gönüllü iş dünyası örgütü olan Türk Girişim ve İş Dünyası Federasyonu'nun da (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Üyesi olan Emin Bahri Uğurlu,
Çek Yasası ile ilgili olarak "Borcunu ödeme güçlüğü çekenler ile mal varlığını gizleyen kişilerin birbirinden ayrıştırıldığı bir kanuni uygulamayı iş dünyası ve kamuoyu vicdanı açısından olumlu buluyoruz" dedi.

OLUMLU BAKIYORUZ
Yasayla ekonomik krizlerde maddi sıkıntıya giren ve Çek Kanunu'ndaki yaptırım nedeniyle hapis cezasıyla hüküm giyen insanların bu mağduriyetlerinin çözülmesinin olumlu bir yaklaşım olduğunu söyleyen Emin Bahri Uğurlu, "Tüm iyi niyetine rağmen çekini ödeme güçlüğü çeken bir iş adamını hapisle cezalandırmak, alacaklıları açısından da bir fayda sağlamaktadır. Ancak iyi niyetli kişilerle, borcunu ödemek yerine varlıklarını gizleyen kişilerin birbirinden ayrıştırıldığı bir kanuni uygulamayı iş dünyası ve kamuoyu vicdanı açısından daha olumlu buluyoruz" diye konuştu.

YASAYLA İLGİLİ ÇEKİNCELER
Yeni yasayla ilişkin çekinceleri de olduğunu söyleyen Uğurlu, "Karşılıksız çek keşide edenlere yönelik hapis cezasının kalkmasıyla, ödeme imkanı mevcutken çek alacaklısından mal varlığını gizleyenlere yönelik caydırıcılık ortadan kalkacaktır. Yeni düzenlemeyle, çekini ödemek yerine mal varlıklarını transfer eden kişilere karşı, çekin alacaklıları da korunmalıdır" dedi.

ÇEK SİGORTA SİSTEMİ
Bazı öneriler de getiren Bahri Uğurlu, "Karşılıksız çek keşide edenlere getirilecek olan çek yasağı süresi, 5 yıldan daha uzun olmalıdır. Karşılıksız çek keşide edenlerin varlıklarını çek alacaklılarından gizlediği veya üçüncü şahıslara transfer ettiği durumlarda hapis cezasının yürürlükte kalması daha doğrudur. Çek yapraklarında banka sorumluluk miktarları artırılarak ciddi bir meblağ haline getirilmeli ve bankaların çek verirken daha dikkatli davranmalarına vesile olunmalıdır. Karşılıksız çeklere ilişkin olarak da "Karşılıksız çek sigorta sistemi" uygulaması geliştirilmeli. Her bir çek yaprağı için bir sigorta bedeli keşideci tarafından ödenmelidir" diye konuştu.

Yorum Gönder

“Hiç kimse yalnızca borcundan dolayı özgürlüğünden yoksun bırakılamaz “

http://www.wikio.comFriendFeed'de bana abone olAdd to Technorati FavoritesPowered by  MyPagerank.Net web siteleriEconomics Blogs - BlogCatalog Blog Directory

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes