Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin birinci sorunu olan ve yapısal bir sorun haline gelen işsizlik ile ilgili neler yapabileceklerimizi tartışmak üzere toplandıklarını belirtti.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin birinci sorunu olan ve yapısal bir sorun haline gelmiş işsizlik konusunda neler yapabileceklerini tartışmak için Türk iş alemi olarak bir araya geldiklerini belirtti.
Rifat Hisarcıklıoğlu, işsizlik sorununa çözüm önerileri oluşturmak için iş dünyasının sivil toplum kuruluşlarının bir araya geldiği toplantıda yaptığı konuşmada, işsizlik sorununa sadece iktisadi olarak değil, sosyal bir sorun olarak baktıklarını belirtti.
Türkiye'nin birinci sorunu olarak, yapısal bir sorun haline gelmiş işsizlik konusunda Türk iş alemi olarak neler yapabileceklerini tartışmak için bu toplantıyı planladıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi ziyaret ettiklerini, artık ana konunun, gündemin ekonomi olması ve krizden çıkış anındaki yapısal tedbirlerin alınmasıyla ilgili kendileriyle görüştüklerini bildirdi.
Hisarcıklıoğlu, yapısal reformların yapılmasını beklediklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:
''Bunlar nelerdir dersek; 4 tane ana başlık altında toplayabiliriz. Bunlardan bir tanesi Türk Ticaret Kanunu, 1950'de yapılmış 60 yıl sonra tekrar gündeme gelen, her Meclis'e nasip olmayacak, inşallah bu döneme nasip olacak, Türkiye'nin ana meselelerinin çözümü, Türkiye'nin gelişmesi noktasında hareket edecek.
Bugünkü dünyayı karşılayacak bir Türk Ticaret Kanununa ihtiyacımızın olduğunu, bununla ilgili bir konsensus içerisinde komisyonlarla görüşülüp, ilk 50 maddesinin Meclis'te görüşülüp, 1535 maddenin bakiyesinin bir an önce gündeme gelmesini talep ettik. İkincisi, Borçlar Kanunu ki bu da Meclisimizde mutabakat içerisinde hazırlanmış, Medeni Kanundan sonra en önemli kanun olan Borçlar Kanunu'nun da gündeme gelerek, borçlar ve alacaklar konusunda bugünün anlayışına göre düzenleyen bir yasa tasarısı ki bu da 80 yıl önce çıkmış. Üçüncüsü, Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu.
Kanunun çıkışı 1927'dir. Bugün hukukun ucuz ve hızlı işleyebilmesi, öteki taraftan Erzurum'daki bir mahkeme ile Trabzon'daki bir mahkemenin aynı konuda farklı sonuçlar vermesi, maalesef kafamızda karışıklar oldu. Bunu giderecek bir yasa tasarısı... Dördüncüsü de Ticari Sır ve Kişisel Sırlar Kanunu ki şeffaflık düzeyinde eğer karşılıksız çekin hapis cezasının kaldırılması söz konusu ise özellikle sanayi alemine, özellikle firmalar hakkındaki protesto olan senetler, karşılıksız çekler ne kadar etkisinin olduğunu...
Açık ve şeffaflık getirecek bir düzenleme içeren bu dört tane yapısal meselenin Meclis'in gündemine gelmesini talep ettik.''
-''SİYASETÇİLERDEN 'KATKI SAĞLARIZ' YAKLAŞIMI GÖRDÜK''-
Burada büyük bir anlayış gördüklerini, bundan da çok büyük bir mutluluk duyduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
''Çünkü, gerek Sayın Başbakan, gerek Sayın Baykal, gerek Sayın Bahçeli, 'bu konuda karşı taraf ne getiriyorsa biz bunlara katkı sağlarız' diye ifadede bulununca esas siyaseten ve millet olarak özlemiş olduğumuz bir tabloyu görmüş olmak hem Türkiye'nin geleceği açısından beni heyecanlandırdı, hem umutlandırdı. Türkiye'nin ana meselelerine dönüyor olmasında çok mutlu oluyoruz. İnşallah çok yakın zamanda 3 taraf da bunu grup başkan vekillerine ileterek, Meclis Başkanlık Divanında ele alırlar. Bunun bir an önce gündeme gelmesi noktasında mutabakat ifadesi duyduk. Diğer konuların da bunun önüne öncelik olarak geçmeyeceği, bunun bir zaman, bir planlama ile gündeme gelmesi, yapısal olarak değişiklikler içermesi ifadeleri beni çok mutlu etti.''
Daha sonra basına kapalı olarak devam eden toplantıya, Müstakil Sanayici ve İş İdamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, Türk Girişim ve iş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Celal Beysel, Türkiye işveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Tuğrul Kutadgobilig, Türk Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD) Lütfü Küçük, Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Kurulu Üyesi ve Sosyal işler Komisyon Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, TÜSİAD Sosyal Güvenlik Çalışma Grubu Başkanı Gülden Türktan, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz (İMEAK) Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan , Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Adnan Ersoy Ulubaş, Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu (TÜGİK) Başkanı Erkan Güral, Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkan Yardımcısı Fuat Özbekli, Tüm Sanayici ve iş adamları Derneği (TÜMSİAD) Başkan Yardımcısı Eyüp Küçük Çakmak, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Başkan Yardımcısı Sıtkı Abdullahoğlu, Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkan Yardımcısı Ali Murat Kızıltaş, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Genel Sekreter Ekrem Keskin, TİSK Genel Sekreteri Bülent Pirler, Türkiye Ekonomi Politikaları araştırma Vakfı (TEPAV) Direktörü Güven Sak katıldı.
AA
Yorumlayınız "Karşılıksız çekin hapis cezasının kaldırılması söz konusu ise.."
Yorum Gönder
“Hiç kimse yalnızca borcundan dolayı özgürlüğünden yoksun bırakılamaz “