'Karşılıksız çek'e özgürlük' Anayasa Mahkemesi'nde
`Yasa, çeke olan güveni ortadan kaldırıyor'
İZMİR 26'ncı Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Yahya Kesim, 20 Aralık 2009'da yürürlüğe giren ve karşılıksız çek verenlerin cezaevinden çıkmalarına olanak tanıyan 5941 sayılı Çek Kanunu'nun, geçici 2'nci maddesinin 1'nci fıkrası `a' ve `b' bendinin `Anayasa'ya aykırı olduğunu' öne sürerek, iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
Bir avukat, karşılıksız çek suçlamasıyla yargılanan müvekilinin 5941 Sayılı Çek Kanunu'nun geçici 2/b fıkrası gereğince yargılamasının durdurularak, ödeme taahhüt tarihlerinin beklenmesine karar verilmesini talep etti. Hakim Yahya Kesim, avukatın talebinin Anayasa'nın 141/son maddesindeki `Davaların en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılması yargının görevidir' hükmüne aykırı olduğunu belirtip, bu maddenin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
26'ncı Asliye Ceza Mahkemesi Hakim Yahya Kesim, 20 Aralık 2009'da yürürlüğe giren 5941 sayılı Çek Kanunu'nun geçici 2'nci maddesinin 1'inci fıkrasının `a' bendinde, `şikayetçi ile sanığın anlaşması halinde, herhangi bir süre öngörülmeksizin, bu anlaşmanın sonuna kadar davaların durdurulmasına karar verilmesi', `b' bendinde ise, `sanığın tek taraflı olarak iki yıl süre ile taahhütte bulunarak, taahhüdün sonuna kadar davanın durdurulmasına karar verilmesi' hükmünü getirdiğini hatırlattı.
`BANKALARIN ÇEK UYGULAMASI SUÇU TEŞVİK EDİYOR'
Ülkemizdeki karşılıksız çek davalarının yargıyı kilitleyecek sayıya ulaştığını, bankaların çek uygulamasının tamamen özensiz ve suç işlemeyi teşvik niteliği taşıdığını savunan Hakim Yahya Kesim, yasanın geçici 2/1-a maddesinde, tarafların anlaşması halinde hiç bir süre dahi bulunmadığına dikkat çekti. Kesim "Yani taraflar 10 yıllık bir anlaşma yapmaları halinde bu süre dahi beklenecektir. Özellikle bu hususun mahkemelerin işleyişinin hiçbir şekilde dikkate alınmadığının açık bir göstergesidir" dedi. Hakim Kesim Anayasa Mahkemesi'ne başvuru dilekçesinde şu görüşleri savundu;
"Yasanın düzenlenmesindeki temel gerekçe, küresel ekonomik kriz nedeniyle cezaevine düşen sanıklardır. Dünyadaki küresel kriz 2008 yılında ortaya çıkmasına rağmen şu anda cezaevinde bulunan sanıların suç tarihi en yakın olarak 2006 yılıdır. Bir çek dosyasının temyizi dahi 2- 3 yılı bulmaktadır. Sanıkların taahhüdünü yerine getirmemesi halinde yasada hiç bir yaptırım öngörülmemiştir. Taahhüt için hiçbir peşin ödeme ya da teminat koşulu da getirilmemiş, tamamen sanıkların keyfi davranışlarına zemin hazırlayacak düzenleme yapılmıştır. Yasal düzenleme ile çeke olan güven ortadan kaldırılarak, ülke ekonomisine de ciddi bir darbe indirilecektir. Söz konusu yasal düzenlemenin tamamen mahkemelerin işini geciktirme ve aksatma sonucunu doğuracağı açıktır."
`ANAYASA HÜKMÜ İHLAL EDİLDİ'
Anayasanın 141/son maddesinin `davaların en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılmasını' yargıya görev olarak verdiğini vurgulayan Hakim Yahya Kesim, şöyle devam etti:
"Bu yasa ile çek davalarının sonuçlanması engellenmiş, Anayasa hükmü açıkça ihlal edilmiştir. İki yıllık bir süre ile davaların sonuçlanması engelleneceği gibi ayrıca; yeni tebligatlar yapılacak, bunlarla ilgili tüm mahkemeler emek ve mesai sarf edecek, ilave masraflar da çıkacaktır. Ayrıca, bu şekilde davalar geciktirilecek, hukuk devletine olan güven duygusu zedelenecek, mahkemeler bu dosyalarla uğraşarak asıl çözmesi gereken diğer dosyalara da zaman ayıramayacaktır. Belirtilen yasa maddesinin Anayasamıza aykırı olduğu kanaatine varıldığından, yasanın iptalini talep ediyorum."
http://www.haber1.com/Karsiliksiz-ceke-ozgurluk-Anayasa-Mahkemesinde_131990.html
ÖZGÜRLÜKLERİN GENİŞLETİLMESİ
-
*Genel Kurul'da yeni yasama dönemiyle ilgili bir sunuş konuşması yapan
Meclis Başkanı Şahin, Türkiye'nin terör başta olmak üzere ülkenin
gelişmesine enge...
2 Yorum"'Karşılıksız çek'e özgürlük' Anayasa Mahkemesi'nde"
ALLAH SENİN GİBİ DÜŞÜNEN HAKİMLERİNDE BAŞINA VERSİN SENDE PERİN PERİŞAN OLURSUN İNŞAALLAH.NEREDEN VERECEK BU İFLAS EDEN İNSANLAR BORCUNU.HAKİM BEY TİCARİ GEÇMİŞİ İYİ OLAN KAÇ SENEDİR ESNAF OLANLARI BU ŞEKİLDE YARGILAMAYIN 3-5 AYLIK ŞİRKET KURUP ÇEK DEFTERLERİNİ PIRASA DOĞRAR GİBİ DOĞRAYANLARLA ESNAFI AYIRIN LÜTFEN.5-10 YIL ÇEKİ YAZILMAYAN SENETİ PROTESTO OLMAYAN KİŞİ VE ŞİRKETLER VAR.EKONOMİK KIRİZ VURDU HERKESİ
böyle adalet bakanı olursa... hakimleri ne olur?
adalet bakanı kabul edenler etmeyenler de gülüyor hemde 2 elini birden kaldırarak pervasızca gülüyor.orası meclis değilde sanki ilköğretim kurumu.anlayın işte.ne emir alırsa onu uyguluyorlar.çocuklar gibi oyun oynuyorlar.
Yorum Gönder
“Hiç kimse yalnızca borcundan dolayı özgürlüğünden yoksun bırakılamaz “