Çek kesen kişi hakkında çekin üzerinde yazılı tarihten önce icra uygulanamayacağı


TBMM Adalet Komisyonu Üyesi AK Parti'li Mehmet Salih Erdoğan, dün kabul edilen yeni Çek Kanunu'na göre, çek kesen kişi hakkında çekin üzerinde yazılı tarihten önce icra uygulanamayacağını bildirdi.
TBMM Adalet Komisyonu Üyesi AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Salih Erdoğan, TBMM'de dün kabul edilen yeni Çek Kanunu'na göre, çek kesen kişi hakkında çekin üzerinde yazılı tarihten önce icra takibinin yapılamayacağını bildirdi.
Erdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda dün kabul edilerek yasalaşan yeni Çek Kanunu hakkında bilgi verdi.
Yeni kanunla artık herkesin kendi çekini kendisi imzalamak zorunda olduğunu, çek düzenlemek üzere bir başkasını vekil tayin edemeyeceğini belirten Erdoğan, tacir olan kişilerle tacir olmayan kişilere verilecek çekler ile hamiline çeklerin de birbirinden farklı ebat ve şekillerde bastırılacağını kaydetti.
Erdoğan, getirilen yeni düzenlemeyle tacir olan kişinin, ticari işletmesiyle ilgili işlemlerde tacir olmayan kişi çekini kullanamayacağını ve tacir olmayan bir kişiye tacir çek defteri verilemeyeceğini anlattı.
Erdoğan, ''Hamiline düzenlenecek çekler için sadece bu çeklere ilişkin ayrı çek hesapları açılması zorunluluğu yanında hamiline çek defteri yapraklarının üzerinde 'Hamiline' ibaresi matbu olarak yer almak zorundadır. Bu düzenleme ile çekin güvenilir ve itibarlı bir kambiyo senedi olması hedeflenmiştir'' dedi.
Ticari bir senet olan çeklerde, kayıt dışı ekonominin, haksız kazanç ve rekabet ile kara paranın aklanmasının önüne geçilmesi amacıyla böyle bir düzenlemeye gidildiğini belirten Erdoğan, çek mağduriyetlerinin oluşmaması için kanunla getirilen yeni düzenlemeler hakkında ayrıca şunları kaydetti:
''Çeklere üzerindeki tarihten önce karşılıksızdır yazısı yazdırılamayacak. Yürürlükteki yasaya göre çekler, üzerindeki tarihten önce bankalara götürülebiliyor ve karşılığının bulunmaması halinde hukuki takip yapılabiliyordu. Yeni Çek Kanunu'na göre üzerindeki tarihten önce bankaya götürülen çekin karşılığı yoksa, çeki keşide eden kişi hakkında üzerindeki yazılı tarihten önce icra takibi yapılamayacak ve karşılıksız çekten dolayı şikayette bulunulamayacak.''
Yeni yasayla mevcut çek borçlularına ''iki yıllık bir borç ödeme süresi verildiğini ve cezaların iki yıl ertelendiğini'' de belirten Erdoğan, bunun bir af anlamına gelmediğini savundu.


AA

Yorumlayınız "Çek kesen kişi hakkında çekin üzerinde yazılı tarihten önce icra uygulanamayacağı"

Yorum Gönder

“Hiç kimse yalnızca borcundan dolayı özgürlüğünden yoksun bırakılamaz “

http://www.wikio.comFriendFeed'de bana abone olAdd to Technorati FavoritesPowered by  MyPagerank.Net web siteleriEconomics Blogs - BlogCatalog Blog Directory

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes