Karşılıksız çeklerde endişe veren artış


Merkez Bankası tarafından bankalara duyurulan toplam karşılıksız çek sayısı Eylül ayında, geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 6,4 artarak 142 bin 502'ye çıktı. Karşılıksız çek sayısı 2008 yılı Eylül ayında 133 bin 856 adet idi.


Merkez Bankası verilerine göre, karşılıksız çek sayısı 2008 yılının dokuz ayında 1 milyon 84 bin 429 adet idi.
Aynı dönemde, mahkemeler tarafından yapılan bildirimlere göre ise, Merkez Bankasınca duyurulan yasaklanan çek sayısı da yaklaşık yüzde 4,3 azalarak 57 bin 606'dan 55 bin 149'a indi.

Bankalarca Merkez Bankasına yapılan bildirimlere göre, Merkez Bankasınca duyurusu yapılan, karşılıksız kaldıktan sonra ödenmiş çek sayısı 2009 yılının dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artarak 686 bin 586'dan 851 bin 590 oldu.

YILLIK BAZDA YÜZDE 6,4 ARTIŞ


Mahkemeler tarafından yapılan bildirimlere göre, Merkez Bankasınca duyurulan yasaklanan çek sayısı da Eylül ayında, 2008 yılının aynı ayına göre yüzde 0,8 artarak 7 bin 74'den 7 bin 133'e yükseldi.

Bankalarca Merkez Bankasına yapılan bildirimlere göre, Merkez Bankasınca duyurusu yapılan karşılıksız kaldıktan sonra ödenmiş çek sayısı Eylül ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,3 artarak 75 bin 477'dan 80 bin 975'a çıktı.

AYLIK BAZDA YÜZDE 0,4 ARTTI

Eylül ayında bir önceki aya göre Merkez Bankası tarafından bankalara duyurulan toplam karşılıksız çek sayısı yüzde 0,4 artarak 141 bin 954'den 142 bin 502'ye, birikimli karşılıksız çek sayısı yüzde 10,4 yükselerek 1 milyon 366 bin 2'den 1 milyon 508 bin 504'ye çıktı.

Mahkemeler tarafından yapılan bildirimlere göre, Merkez Bankasınca duyurulan yasaklanan çek sayısı yaklaşık yüzde 151 oranında artarak 2 bin 842'den 7 bin 133'e yükseldi.

Aynı dönemde, mahkemelerin bildirimleriyle Merkez Bankasınca duyurulan yasaklanan birikimli çek sayısı yüzde 14,8 artarak 48 bin 16'dan 55 bin 149'ya çıkarken, bankalarca Merkez Bankasına yapılan bildirimlere göre, Merkez Bankasınca duyurusu yapılan karşılıksız kaldıktan sonra ödenmiş çek sayısı yüzde 1,3 azalarak 80 bin 975 oldu. Ağustos ayında bu sayı 82 bin 40 idi.

Duyurusu yapılan, karşılıksız kaldıktan sonra birikimli ödenmiş çek sayısı da yüzde 10,5 artarak 770 bin 615'den 851 bin 590'a yükseldi.

AA

2 Yorum"Karşılıksız çeklerde endişe veren artış"

Adsız dedi ki...

Yaklaşık 1,5 sene evveline kadar 120 civarında personel calıstıran ve tam 41 senelık bir fırmanın ıkıncı kusak sahıbıydım .Islerımızın bozulmasından dolayı ıcralar hacızlerle karsılastım.Aldıgım tıcarı terbıye geregı borclarımızı odemem gerektıgınden ve etrafa rezıl olmyalım dıye ıcra ıslemlerınde ısyerımızden mal cıkmaması ıcın taahhudde bulundum.Buyuk kısmını tarıhlerınde odedığım halde odeyemedıgım kısımları ıcın taahudu ıhlalde 8 ay gıbı bır sure cezaevınde yattım.Allah dusmanımın basına getırmesın cunku oralar bızım gıbı ınsanlara gore yerler degıl ve durustlugunden ımkansızlıklardan yatan bınlerce kısı var.Sımdıde 2 adet cekım var odeme ımkanım yok ve ıslerımın toparlanması cok uzun zaman alacak ceklerden bırısı ıcın ıdarı para cezası verılmıs durumda cekımı odeyemıyorum kı ıdarı cezayı nasıl odeyeyım.Kapımın her calısında gelıp benı tekrar alacaklar dıye korkular yasıyorum.Ben ıcerı tekrar gırersem aıleme cocuklarıma kım bakacak ve bu durumda da alacaklı benden hıc para alamayacak halbukı bıraksınlar calısıp borcumu kapatmanın yollarını arayalım.Ruh saglıgım aıle duzenım bozuldu.Bugune kadar bır kurus haram para bogazımızdan gecmedı allahda gecırmesın marım bunları okuyan buyuklerımız vardır.....Allah herkese yardım etsın yenı bır yasal duzenlemnın yapışması sart gorunuyor..

Adsız dedi ki...

Ceza Mahkemelerinin birbiriyle çelişen kararları var
Ülkemizde; iş adamları, esnaf ve sanayiciler çek kullanmaktadırlar, vergi vermektedirler ve istihdam yaratmaktadırlar. Fakat ekonomik ve sosyal durumlarından dolayı iflas eden bu insanlar ödeyemedikleri çekleri nedeniyle hapis cezası ile karşı karşıya kalmaktadır. Uygulanan cezaya ise; çek miktarının 100 Lira karşılığı yatacağı gün sayısıdır. Yani bir işadamı ödeyemediği çekler yüzünden senelerce ceza evinde kalması gerekir ki bu süre alacaklısına borcu bitirmediği gibi çalışıp borcunu ödeme imkânı da vermemektedir.
Bu çağ dışı uygulamadan dolayı Türkiye’de boş yere hapis yatan binlerce kişi bulunuyor. Bu “düzenden” dolayı dağılan aileler, kaçak yaşayan yüz binlerce insan vardır. Bu insanlar devlete vergi vermiş, iş vermiş, istihdam yaratmış işadamlarıdır.
Uygulanması kanun tarafından imkânsız hale gelen bu kanun! yüzünden hala işadamları cezaevindedir.Yargı kendi içinde çelişmektedir ki Asliye Ceza Mahkemeleri biri ceza verip biri kanundan dolayı verememektedir!!!

Bu çağdışı uygulamalar bir an önce kaldırılmalıdır

ahmet

Yorum Gönder

“Hiç kimse yalnızca borcundan dolayı özgürlüğünden yoksun bırakılamaz “

http://www.wikio.comFriendFeed'de bana abone olAdd to Technorati FavoritesPowered by  MyPagerank.Net web siteleriEconomics Blogs - BlogCatalog Blog Directory

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes