Karşılıksız çek ve senede çözüm getirilmeli'


'Karşılıksız çek ve senede çözüm getirilmeli'
TESK Başkanı Palandöken, karşılıksız çek olaylarının her geçen gün arttığını söyledi

17 Haziran 2009 Çarşamba

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, karşılıksız çek ve senet olaylarında her geçen gün artış yaşandığını belirterek, ''Karşılıksız çek ve senede acil çözüm getirilmeli'' dedi.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, zamanında ödenmeyen çek ve senetlerin, piyasalarda yaşanan ekonomik sıkıntıyı her geçen gün daha da artırdığını kaydetti.

Merkez Bankası verilerine göre, bankalar tarafından ödenmediği bildirilen çek sayısının her geçen gün arttığını, geçen yılın ilk dört ayında karşılıksız çıkan çek adedinin 501 bin 230 iken, 2009 yılının aynı döneminde bu rakamın 710 bin 807'ye yükseldiğine işaret eden Palandöken, ''Acilen yapılacak yasal düzenleme ile ekonomik suça, ekonomik ceza verilmeli, dürüst olan çalışıp borcunu ödemelidir. Vatandaş cezaevine girdiğinde iş daha da içinden çıkılmaz hale geliyor, hem borcunu ödeyemiyor hem de ailesi perişan oluyor'' dedi.

Karşılıksız ve zamanında ödenmeyen çekler nedeniyle 1 milyonu aşkın dava bulunduğunu ifade eden Palandöken, çekin karşılıksız çıkması ile ilgili sorumluluğun suç olmaktan çıkarılarak, idari para cezasına çevrilmesi ve çekin makul bir kısmının banka garantisinde olacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.

Palandöken, 2008 yılının ilk 4 ayında 493 bin 336 adet olan protestolu senet sayısının da 2009 yılının ilk 4 ayında 553 bin 846 adete çıktığını ifade etti.

Özellikle Anadolu'da ticaretin, vadeli çek ve senetlerle yürütüldüğünü belirten Palandöken, şunları kaydetti:

''Bu yılın ilk dört ayında ödenemeyen senet tutarının 2 milyar 597 milyon liraya ulaşması, mal alışverişini tıkanma noktasına getirmiştir. Çeklerin ve senetlerin ödenememesi nedeniyle bozulan ticaret zincirinin tekrar düzene girmesi ve insanların daha fazla mağdur olmamaları için düzenlemelerin acilen yürürlüğe konulmasını istiyoruz.''

AA

Yorumlayınız "Karşılıksız çek ve senede çözüm getirilmeli'"

Yorum Gönder

“Hiç kimse yalnızca borcundan dolayı özgürlüğünden yoksun bırakılamaz “

http://www.wikio.comFriendFeed'de bana abone olAdd to Technorati FavoritesPowered by  MyPagerank.Net web siteleriEconomics Blogs - BlogCatalog Blog Directory

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes