FLAŞ! FLAŞ! YARGITAY'IN ÇEK YORUMU!



FLAŞ! FLAŞ! YARGITAY'IN ÇEK YORUMU!
Flaş! Flaş! Yargıtay ileri tarihli çeklerin karşılıksız çıkması ile ilgili sorumluluğun suç olmaktan çıkarılarak nasıl bir düzenleme yapılmasını istedi?


7 Haziran 2009

Yargıtay, çekin karşılıksız çıkması ile ilgili sorumluluğun suç olmaktan çıkarılarak, bu durumun, ''idari para cezası'' veya ''idari tedbiri gerektiren bir kabahat'' ya da her iki unsuru kapsayacak şekilde düzenlenmesini istedi.


Yargıtay Başkanlığı, ticari yaşamı önemli ölçüde etkileyecek düzenlemeler içeren Çek Kanunu Tasarısına ilişkin görüşünü, TBMM Adalet Komisyonuna iletti.Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in imzasını taşıyan 9 sayfalık yazıda, tasarının genel olarak ''olumlu'' bulunduğu belirtildi.


Yargıtayın ''öncelikli ve birinci'' önerisi, karşılıksız çek suçlarına ilişkin oldu. Yazıda, ''Çekin karşılıksız çıkması ile ilgili sorumluluk, suç olmaktan çıkarılarak idari para cezasını ve/veya idari tedbiri gerektiren bir kabahat olarak düzenlenmelidir'' denildi.


-İLERİ TARİHLİ ÇEKLER-
Tasarıya konulacak geçici bir hükümle, kanunun yürürlüğe girmesinden sonra düzenlenecek çekler açısından ileri tarihli çekin yasaklanmasını isteyen Yargıtay, yazısında, şu görüşlere yer verdi:


''Zira, ileri tarihli çek uygulaması çekin işlerliği ve güvenirliğini ortadan kaldıran bir uygulamadır. Türkiye;de yanlış yerleşmiş bir teamüldür.


Vadeli ödeme seçeneğini kabul eden kişilerin başvuracağı ödeme aracı çek olmamalı; bono ile bu amaç sağlanmalıdır. Çekin para gibi seri ve güvenli bir ödeme aracı haline getirilmesi, ancak buna her ne koşulda olursa olsun olanak sağlamak yerine kural olarak ileri düzenleme tarihli çekin düzenlenmesinin yasaklanması ve bu kanunun korumasından yararlanılamaması ile mümkündür.

Piyasalarda en çok mağduriyete yol açan da ileri tarihli çeklere cevaz verilmesidir.''

Yargıtay, tasarıda yer alan ''bu yılın sonuna kadar üzerine yazılı düzenleme tarihinden önce çekin ödenmek için muhatap bankaya ibrazının geçersiz olacağına'' ilişkin düzenlemeye de karşı çıktı. Yargıtay ''Yanlışı yanlışla düzeltmek hiçbir koşulda olanaklı değildir''görüşüne yer verdi.

TASARI, YARIN ALT KOMİSYON GÜNDEMİNDE-
Yargıtayın görüşünü bildirdiği tasarı, yarın TBMM Adalet Alt Komisyonunda ele alınacak.
Alt komisyonun çalışmalarını tamamlamasının ardından, karşılıksız çek suçundan cezaevlerinde bulunan çok sayıda kişi ile ailelerinin, ''af'' düzenlemesiyle bir an önce yasalaşmasını beklediği tasarı, 11 Haziran Perşembe günü TBMM Adalet Komisyonunda görüşülecek.

http://www.pressturk.com/

5 Yorum"FLAŞ! FLAŞ! YARGITAY'IN ÇEK YORUMU!"

Adsız dedi ki...

hele şükür.yargıtay müdahale ediyor.

Adsız dedi ki...

cok şükür yargıtay müdahale ediyor.bizde piyasaya dönersek evimize ekmek götürürüz

Adsız dedi ki...

cek maduru olarak toplumda hic bir iş yapamıyorum.piyasaya cıkamıyorum.buda devlete zarar.ama küresel krizi esnafmı cıkardı neden esnafa yardımcı olunmuyor.ayrıca gecdigimiz yıllarda vergi borcumuz yokdu.bize ödemeleri yapmadılar bizde ödeyemedik intiharmı edelim nasıl borc ödeyip karnımızı doyuralım.

Adsız dedi ki...

benim bu çek yasasına tepkim çok büyüktür.türkiyede ticaret yapmak artık bitmiştir.çek ve senetlerin yaptırıcılık özelligi bitmiştir.türkiyede dürüst ticarete teşvik deil,dolandırcı ve etrafına zatar veren işadamları olmaya yönlendiriliyo.çek te hapislik kaldırılacaksa benim pisalardan 6 ayda 150 bin tl ödenmeyen çek imi bu kanunu düzenleyen yargıtaymı ödeyecek.biz iş adamları olakak bu hakkımızı nasıl koruyacağız.ben 10 yaşında sıradan bir arabaya binerken beni dolandıranlar sıfır km lüx arabalara biniyorlardı.dürüst işadamı olmak suçmu bu devlette.tek suçlu suçluyu affeden yarğı suçludur yargı suçlu aramasın önce kendinden başlasın
saygılar

Adsız dedi ki...

suçlunun beraat etti yerde hakim hüküm giyer.çekini ödemeyen suçludur.bununda affı olmaz.ve cezasını çekecektir.çek i yazmak kolay deildir çeki yazarken 10 defa düşünüp bir yaprak çek yazacaksın.ve yazdığın çeklerin sonucuna katlanacaksın.ticaret yapmak suçsa sattğın mamulün karşılığını alamayacaksın ozaman ne anlamı kalıyor ticartin.eger suçlu yane borçul affediliyorsa o kişinin borcunu affeden kurum ödemek zorundadır.

Yorum Gönder

“Hiç kimse yalnızca borcundan dolayı özgürlüğünden yoksun bırakılamaz “

http://www.wikio.comFriendFeed'de bana abone olAdd to Technorati FavoritesPowered by  MyPagerank.Net web siteleriEconomics Blogs - BlogCatalog Blog Directory

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes