Çek mağdurları destek turunda


Çek Mağdurları Derneği Genel Başkanı Burhan İşcan ve aileleriyle birlikte Meclis'e gelen çek mağdurları, MHP grubunu ziyaret etti.

ANKARA
23.06.2009


ZAFER ÇAKMAK / ANKARA

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Türk ekonomisinin son yıllarda çok sayıda mağdur oluşturduğuna işaret ederek, çek mağdurlarına yeni bir ödeme imkanı getirecek olan düzenlemenin Meclis tatile girmeden yasalaştırılması gerektiğini söyledi.

Çek Mağdurları Derneği Genel Başkanı Burhan İşcan ve aileleriyle birlikte Meclis'e gelen çek mağdurları, MHP grubunu ziyaret etti. Ziyaretin ardından MHP Grup Başkanvekili Vural, çek mağdurlarıyla birlikte basın toplantısı düzenledi.

Yaşanan ekonomik krizin etkisiyle çok sayıda vatandaşın mağduriyete uğradığını belirten Vural, bu süreçte giderek artan şirket kapanmaları ve esnafın kepenk kapatması sonucu çeklerin karşılıksız hale geldiğini, protestolu senetlerin sayısının arttığını, kredi kartı borçlarının giderek biriktiğini, kredilerin ödenemez duruma geldiğini anlattı.

Yaşananların, Türkiye'de vatandaşların bir borç krizine girdiğini gösterdiğini söyleyen Vural, Türkiye'de ekonomik zincirin bozulmasından dolayı çek mağdurlarının oluştuğunu ifade etti.

Çek mağdurlarının, borçlarını ödemeleri konusunda kendilerine yeni bir imkan verilmesini istediklerini kaydeden Vural, hükümet tarafından bu çerçevede hazırlanarak 8 Mayıs günü Meclis'e havale edilen Çek Yasası ile ilgili düzenlemenin bir an önce Adalet Komisyonu'nda görüşülerek tatilden önce kanunlaşması gerektiğini belirtti.

TBMM'de son 2 yılda ödeme güçlüğü çeken bazı kesimlerle ilgili çeşitli yasalar çıktığına işaret eden Vural, bunun, Türk ekonomisinin nasıl kötü yönetildiğini ve ne kadar çok mağdur oluşturduğunu ortaya koyduğunu ifade etti. Vural, "Bu kadar mağdur oluşturan bir ekonomik sistemin bütün bedelini yine vatandaşlarımız ödemektedir" dedi.

Bu konuda mahkemelerin çok farklı kararlar verdiğine işaret eden Vural, böyle bir ekonomik suçun ekonomik yaptırımla geçiştirilmesi ve borcu olanın borcunu ödeyebileceği bir zemin oluşturulması bakımından bu düzenlemenin biran önce yasalaştırılması gerektiğini ifade etti.

Vural, daha önce bu tasarının bu dönem yasalaştırılacağının söylenmesine rağmen tasarının komisyonda görüşülmediğini dile getirdi.

Bu yılın ilk 5 ayında 876 bin 121 karşılıksız çek olayıyla karşı karşıya kalındığını kaydeden Vural, böyle kapsamlı bir sorun karşısında hazırlanan düzenlemenin süratle Meclis'ten geçmesini istediklerini vurguladı.

MHP Grup Başkanvekili Vural, bu kanun tasarısının gecikmesinin özellikle Anadolu'da ticareti açmaza soktuğunu anlattı. Ne kadar gecikilirse maliyetin o kadar arttığını belirten Vural, böyle bir beklentinin, karşılıksız çek keşidesini de teşvik eder mahiyete doğru gittiğini ifade etti.

Çek Mağdurları Derneği Başkanı İşcan ise tasarının Meclis Genel Kurulu'na gelmesinin finans sektörü tarafından engellendiğini öne sürdü. Finans sektörünün kendi bindiği dalı kestiğini söyleyen İşcan, "Biz finans sektörünün yıllarca bel kemikliğini yaptık. Ekonomiden bizi hapislik yaptırımıyla ayırmaları ekonominin zararınadır" diye konuştu.

1.5 yıldır çekte af beklentisinin olduğunu kaydeden İşcan, af beklentisinin çekte patlamaya yol açtığını söyledi. Çekteki patlamanın ekonomik krizle birlikte daha da arttığını belirten İşcan, bunun Türk ekonomisinde büyük hasarlara yol açtığını ifade etti.

İşcan, "Bizler borcumuzu ödemez istiyoruz. Bunun için borçlunun alacaklıyla anlaşması gerekir. Hapis cezası kaldırılırsa borçluyla alacaklı mutlaka anlaşacaktır. Bize bu imkanın verilmesini bütün milletvekillerinden istiyoruz" şeklinde konuştu.

Vural, basın toplantısının sonunda gazetecilerin sorularını cevapladı. Vural, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in gündeme getirdiği 'yürütme memurluğu' projesiyle ilgili bir soru üzerine bu konuda önlerine gelen somut bir teklif bulunmadığını bildirdi.

Türkiye'nin bir parti devleti olmadığını vurgulayan Vural, Başkanlık sistemiyle de yönetilmediğini söyledi.

Bunun, devlet memurlarını parti memuru gibi gören zihniyetin tipik bir yansıması olduğunu kaydeden Vural şunları söyledi:

"AK Parti devlet erkini parti erki olarak kullanmak istiyor. Anayasamız, kamu hizmetlerinin devlet memurları aracılığıyla yürütüleceğine amirdir. Anayasamızın bu çerçevesi böyle bir imkanı vermiyor. Bu, AK Parti'nin nasıl bir parti devleti ve kadrolaşma arayışı içinde olduğunu ortaya koymaktadır."

Vural, TBMM Genel Kurulu'na verilen aralarda neden Türk müziği çalınmadığına yönelik eleştirilerinin hatırlatılması üzerine, veriler aralarda çok sesli müzik çalınmasını eleştirdiğini söyledi.

Bu milletin kültürüne ve değerlerine saygı gösterilmesi gerektiğini ifade eden Vural, Parlamento'da enstrümantal Türk müziği çalınmasını istemenin çok tabii olduğunu dile getirdi. Vural, "Burası Türk milletinin iradesinin kullanıldığı TBMM'dir. Aralar sırasında Türk müziği kullanılması çok doğaldır. THY, inişlerde, kalkışlarda enstrümantal Türk müziği kullanıyor. Biz kültürümüze, müziğimize sahip çıkalım. Bu milletin kültürüne, değerlerine sahip çıkmak için TBMM olduğuna göre böyle aralarda bu milletin ezgilerini, sezgilerini dinlemesi daha iyi olur diye düşünüyorum" dedi.

Bu arada basın toplantısının ardından çek mağduru ailesiyle birlikte Meclis'e gelen bir çocuk, Meclis koridorunda milletvekillerine 'annemin, babamın hapse girmesini istemiyorum' diye seslendi.

İHA

Yorumlayınız "Çek mağdurları destek turunda"

Yorum Gönder

“Hiç kimse yalnızca borcundan dolayı özgürlüğünden yoksun bırakılamaz “

http://www.wikio.comFriendFeed'de bana abone olAdd to Technorati FavoritesPowered by  MyPagerank.Net web siteleriEconomics Blogs - BlogCatalog Blog Directory

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes